In Amsterdam zie je ze vooral tijdens de zomer, maar het zal je verrassen hoeveel mensen ook in de herfst en winter blijven doorvaren. Overal zag je kleine open bootjes, vaak met een heel gezelschap erin, mensen met hoedjes, zonnebrillen, crackers met roomkaas, flessen wijn, en vaker wel dan niet een lekker muziekje op. Ik heb zelf geen bootje, maar ik zou zeker eens een sloep huren.

Mijn laatste bootuitje

De laatste keer dat ik op een boot was, was tijdens Koningsdag vorig jaar. Ik ging met een grote groep vrienden op een groene gehuurde sloep het water op, en het was één groot feest. We hadden oranje hoeden op, iedereen spoot confetti de lucht in en muziek mag zo hard als je wil. We voeren langs de grachten in het centrum naar het IJ, en kwamen via Diemen weer terug. Het was héérlijk. Er is iets rustgevends aan varen; de weerspiegeling in het water, het heen en weer deinen, de zon… je wordt sowieso extra bruin, altijd mooi meegenomen.

Mini vakantie op het water

En het is eigenlijk een soort mini vakantie van je dagelijks leven. Hoe vaak vaar je nou? Meestal varen we op speciale gelegenheden, zoals Koningsdag of Pride. Af en toe een verjaardag, mits het lekker weer is. Maar ik ken niemand die ieder weekend gaat varen. Daarom zou het misschien niet verstandig zijn om een sloep te kopen. Een sloep huren heb je met een groep vrienden er zo uit.

Gondel varen in Italië

Een paar jaar terug was ik op vakantie in Italië, in Venetië welteverstaan, wat een prachtige stad in water is. Er zijn bruggen, maar vele straatjes en steegjes gaan niet rechtstreeks naar je bestemming, dus de bevolking daar gebruikt sloepjes om hun doel te bereiken. Grappig is dat. Voor hen is de sloep een vervoersmiddel, voor ons een vrije tijd activiteit. We hadden een gondelier die langzaam de sloep voortbewoog met een lange peddel in het  water, de gondel zelf was smal, van glanzen zwart hout, en dik rood fluweel binnenin. Ze leggen het er dik bovenop, maar romantisch was het wél. Als je die romantiek in Nederland ook wil, hebben we helaas geen zingende kapiteins. Alhoewel..een paar biertjes erin en ze zingen vast voor je!

Kom maar op met de zomer!

Ik kan niet wachten op de zomer, twintig graden, rustig water, heerlijk door de grachten dobberen met je vrienden met smooth jazz op de achtergrond, terwijl iedereen die langs je vaart even zwaait of een kletspraatje maakt. Heerlijk.